TURIST 2000

Ukna är kommunen Västerviks norra utpost och uknadalen är en av de nordvästliga dalgångar, som formats av inlandsisen. Den kantas av höga bergkedjor med ett naturskönt landskap. Ukna är en del av Norra Tjusts bergslag där gruvhantering i olika former har förekommit. Trakten är mycket rik på fornlämningar som domarringar, fornborgar, gravfält, runstenar mm.

Centralorten Ukna ligger på en grusås med milsvid utsikt över den vackra dalgången. Här finns kyrka, skola, bibliotek, lanthandel och idrottsplats. Varje år ordnar skolan i Ukna en minimässa där ett 20-tal lokala företag ställer ut.

Ukna kyrka byggdes under 1830-talet. Den ersatte den gamla kyrkan på en kulle vid Storhammar, en km från den nya. Ödekyrkan från slutet av 1200-talet används ibland för sommargudstjänster. I Ukna kyrka finns en av Sveriges äldsta kyrkklockor. Den göts år 1305 och många myter och sägner finns kring klockan och dess ursprung. Vid den gamla kyrkan fanns en runsten med inskrift både på latin och svenska rest över kyrkoherde Torgils Gudmunsson Gås. Kyrkoherde Torgils lär ha varit den som beställde den nya kyrkklockan år 1304. Runstenen finns nu i nya kyrkans vapenhus.

Vid Storsjöns norra strand ligger det slottsliknande säteriet Stensnäs med en lång och intressant historia som är intimt förknippad med Överums bruk.
Längs en dalgång vid Storsjöns strand häckar varje år hundratals sångsvanar och landskapet är mycket rikt på naturupplevelser.
Den som vill vandra i den vackra omgivningen kan gå Tjustleden genom uknadalen.

Byn Kolsebro är en charmig och intressant oskiftad by med bostadshus och ladugårdar på gammalt vis. Många vackra hus och bodar finns i den gamla byn.

I Kisbäcken vid Storsjö har Ukna Hembygdsförening ett gammalt båtsmanstorp som hembygdsgård. Där firas varje år midsommar på traditionellt sätt. Mittemot lanthandeln finns en informationstavla om vad som händer i bygden. Där finns bord och bänkar så du kan sitta ner en stund och njuta av den vackra utsikten.

Många konstnärer och konsthantverkare hämtar inspiration från trakten. Deras verkstäder är väl värda ett besök, boka tid.

Byarna Skedshult och Öndal är från medeltiden och ligger 15 km söder om Valdemarsvik nära riksväg E22. Den gamla Kungsvägen, Söderköpingsvägen även kallad, går genom de bägge byarna och över Öjelsbo och Knappekulla. Där finns vackert belägna rastplatser. Vid Öndals norra infart kan man köpa härliga fårskinnsprodukter och vid den södra kan du få se en riktig tomteverkstad som är igång året runt.
Stora gravfält från järnåldern och en fornborg vid sjön Vindommens sydvästra strand visar att bygden har uråldiga anor.

Vindommen är en härlig badsjö med klippor och sandstränder. Den som vill fiska kan köpa fiskekort i lanthandeln i Öndal där man handlar på traditionellt sätt över disk och kan köpa godis i enkronorsautomat.
Vintertid är sjön Vindommen ett uppskattat utflyktsmål för skridskoåkare. Längs Vindommens stränder finns bra cykelvägar och vackra naturupplevelser.
Textens innehåll är hämtad ur NTI
turistbroschyr år 2000