Oskar Cornelius i Klondyke
.
Han gjorde dagsverken på Totebo gods, far hans, torparen Sven Erik, född 1840. På det viset betalade han sitt arrende för torpet Appelkullen i Hjorted där han bodde. Själv var Oskar född 1869. Farbrodern Gustav Albert flyttade till Amerika 1887. Där blev han bartender och så småningom fick han ihop till ett eget mejeri. Så det var bara för Oscar Albert att komma efter två år senare, direkt till Minneapolis och sedan Seattle. Han var tegelbruksarbetare, slaktardräng, boskapsuppköpare och hade en egen charkuteriaffär på Western Avenue 2220, den finns nog kvar ännu.

Trettio år blev Sven Oscar kvar. Det var i guldrushens slutskede men Klondyke lockade mer än det skrämde. Bara de starka överlevde den strapatsrika vägen till Dawson City. Först med båt till Skagway och sedan vandring över Chilkotpassen till sjön Bennet Lake. Där fick de bygga eller köpa båtar för att segla på Yukonfloden förbi Whitehorse till Dawson. Många omkom i snöras eller drunknade i Yukonflodens svåra fall och sidoströmmar. Somliga blev rånade och skjutna.


Klondyke
I Dawson City slog han sig ned. Det ligger 40 mil söder om polcirkeln och där råder permafrost, dvs tjälen går aldrig ur marken. En natt sägs det att fotogenen frös, det var femtio grader kallt. Men där är vackert med höga snöhöljda berg och den mäktiga Yukon river som rinner förbi. Den 29:e oktober år 1900 fick han en inmutning nummer 8457. Den var 250 * 250 fot stor (76*76 m) och låg nedanför det då utgrävda området av Hunker Creek i Dawsondistriktet. Den gav inte mycket och han hade den bara ett år. Antingen köpte han andra inmutningar eller hyrde. I åtta år stannade han i Dawson city och guld fanns det som han fick sy in i kläderna. Men inte ens där var det säkert. En gång när han skulle övernatta på ett ställe låg han sömnlös hela natten med revolvern osäkrad, men inget hände. En annan gång sprättade han upp kläderna och gömde guldet innan han gick in i byn. Det var inte sheriffen om härskade utan en gangster som kallades Soapy Smith och hans gäng. Namnet fick han av att han började med att han en gång sålde tvål. Oscar mötte en gång en av Soapy’s män men lyckades smita undan. Först 8/7 1898 sköts Soapy på Hamngatan av stadsingenjören Frank Reed. Det var på mycket långt håll, men Soapy lyckades skjuta tillbaka och de dog båda.
På museet i Dawson finns ett foto från 1898 på fem pionjärer från Hunker Creek. En av dem är Oscar.

Oskars inmutning
Ett år var han i Noom. Det ligger vid kusten i Alaska och förmodligen letade han guld även där.
Något familjeliv hade inte Oscar i Amerika såvitt man vet. Det var ont om den sortens kvinnfolk som man ville gifta sig med. Det hårda livet skapade mest ungkarlar och glädjeflickor. Även flickorna grävde guld i Dawson. Men inte ur backen utan ur karlarnas fickor. De for illa även de.

Oscars kusin Archi, son till Gustaf Albert, var inte så lång men mycket kraftig och blev västkustmästare i boxning. Även Oscar försökte sig på boxning. De höll styvt på att boxas det skulle man göra bara i självförsvar. Men blev det bråk så var det bäst att se upp. En gång kom det in en kund i charkuteriaffären på Western Avenue och började bråka. Archie, som var charkbiträde hos Oskar, hoppade över disken och gav honom en snyting så han åkte ut genom fönstret. Men så hände det värsta som kunde hända. Ute på gatan reser han sig och går in en gång till. Där får han snyting nummer två och om han överlevde förtäljer inte historien. Men en del bekymmer följde och så småningom såldes affären. Albert blev bartender och senare hade han ett eget mejeri i Seattle.

En bror till Oscar, Karl Emil född 1872, kom också över till Amerika. Men han dog i lunginflammation efter ett par år.

År 1918 var det dags för Oscar att åka hem för att hälsa på sin far och mor som flyttat till Mörlunda. En hel del guld hade han med sig och i Mörlunda fjäskade flickorna. Nog var han en praktfull karl med guldur i vänstra bröstfickan, panamahatt och en tjock guldkedja över magen. I kedjan hängde små guldklimpar, nuggets.
Men Oscar blev kvar i Sverige för han hade träffat Elsa, bonddotter från Hammarsebo. De gifte sig redan året efter, 1919. Så kom dottern Daisy 1920 och Allan 1921.
Oscar satte i gång en trävarufirma där det nu är kemikalieaffär i Mörlunda. Trots Krügerkraschen, då Oskar förlorade på en del aktier, gick det bra. Han handlade upp asp till Jönköpings tändsticksfabrik, ett kontrakt på 30.000 kubikfot om året, granmassaved levererades till Brusafors och så props till England, björkved och kol till Borås och Göteborg. Björkved var mer vanskligt. Ett år kunde man tjäna tio tusen som man förlorade nästa om vintern blev varm och priserna låga. Han handlade också med cement, kalk, tegel, höbalar och torvströ, gödning och spannmål.

Även om Oscar inte längre var ung så var han fortfarande stark och ingöt respekt i bygdens busar. Det räckte med att man nämnde hans namn för att bråkstakar skulle lugna ned sig. Ibland tog han sig en Whisky. Då skall ni veta, att Whisky var ovanligt i Sverige på den tiden och det gav Oscar extra pondus.
En kväll hade tre busar druckit till och kände sig så morska att de skulle ge Oscar en omgång. Det hörde till tidens underhållning. De utmanade den stöddige svenskamerikanen Den minste kom först med en kniv i handen. Oskar mötte och slog kniven ur handen med vänstern och följde upp med en höger så att tätkaren flög iväg ett bra stycke. De andra sprang då iväg utefter järnvägen och det sägs, att de inte vågade vända sig om förrän i Rosenfors.

RETUR